Groentechips met aioli

AuteurVanavondkoken
BeoordelingMoeilijkheidsgraadBeginner

Groentechips met aioli

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd20 minutenKooktijd5 minutenTotale tijd25 minuten
 (olijf)olie om in te frituren
 300 g stevige groentenbijv. knolselderij, winterpeen, schorseneer en/of pompoen
 1 1 eidooier
 250 ml zonnebloemolie
 2 teentjes knoflook
 citroensap of augurkenzuur
1

Doe één eidooier in een kom samen met één à twee fijngehakte knoflookteentjes en meng goed met een garde. Voeg al kloppend ongeveer 50 milliliter zonnebloemolie druppelgewijs toe.

2

Begint de aïoli al vorm aan te nemen en in volume toe te nemen? Dan zit je op de juiste weg en kan je verder gaan met het recept. Gebeurt dit nog niet? Blijf dan voorzichtig kleine hoeveelheden toevoegen terwijl je continu klopt.

3

Ga door met kloppen en voeg nu de resterende olie in een dunne straal toe. Als het goed is, heeft je aïoli nu de dikte van mayonaise en is hij klaar om op smaak te brengen met een beetje zout, peper en citroensap. Wil je ‘m niet té zuur maken? Voeg dan een klein scheutje augurkenzuur toe.

4

Verhit in een hapjespan een laag van 2-3 cm olie tot 170 ºC (of tot een klein stukje brood in de olie in ca. 30 sec. goudgeel en krokant bakt). Boen intussen de groenten goed schoon. Snijd of schaaf ze in flinterdunne plakjes en dep droog met keukenpapier.

5

Bak de groenten in de olie in kleine porties in 1-2 min. goudgeel en krokant.

6

Schud de chips op een schaal met keukenpapier.

Ingrediënten

 (olijf)olie om in te frituren
 300 g stevige groentenbijv. knolselderij, winterpeen, schorseneer en/of pompoen
 1 1 eidooier
 250 ml zonnebloemolie
 2 teentjes knoflook
 citroensap of augurkenzuur

Aanwijzingen

1

Doe één eidooier in een kom samen met één à twee fijngehakte knoflookteentjes en meng goed met een garde. Voeg al kloppend ongeveer 50 milliliter zonnebloemolie druppelgewijs toe.

2

Begint de aïoli al vorm aan te nemen en in volume toe te nemen? Dan zit je op de juiste weg en kan je verder gaan met het recept. Gebeurt dit nog niet? Blijf dan voorzichtig kleine hoeveelheden toevoegen terwijl je continu klopt.

3

Ga door met kloppen en voeg nu de resterende olie in een dunne straal toe. Als het goed is, heeft je aïoli nu de dikte van mayonaise en is hij klaar om op smaak te brengen met een beetje zout, peper en citroensap. Wil je ‘m niet té zuur maken? Voeg dan een klein scheutje augurkenzuur toe.

4

Verhit in een hapjespan een laag van 2-3 cm olie tot 170 ºC (of tot een klein stukje brood in de olie in ca. 30 sec. goudgeel en krokant bakt). Boen intussen de groenten goed schoon. Snijd of schaaf ze in flinterdunne plakjes en dep droog met keukenpapier.

5

Bak de groenten in de olie in kleine porties in 1-2 min. goudgeel en krokant.

6

Schud de chips op een schaal met keukenpapier.

Groentechips met aioli

Geef een reactie